Kozina w sosie miętowym zdobyła w niedzielę Grand Prix podczas finału 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Przez dwa dni na placu Wolnica w Krakowie swoje wyroby prezentowali lokali producenci żywności. Tryumfowała również zupa z Andrychowa.
Na krakowskim placu Wolnica w sobotę i niedzielę (25-26.08) odbył się finał 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Małopolski Festiwal Smaku odbywa się od 2005 r. Jego organizatorem jest województwo małopolskie. Półfinały odbyły się w tym roku w siedmiu miastach: w Oświęcimiu, Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie.
Jury pod wodzą mistrza kuchni Zbigniewa Kurleto w ramach konkursu Małopolski Smak przyznało Grand Prix kozinie w sosie miętowym wytwarzanej w Gospodarstwie Agroturystycznym Magdaleny Zygmunt w Juraszowej.
Miejsce drugie zajął, nagrodzony także przez publiczność, sernik jurajski z Piekarni "Patrycja i Paweł" z Kwaśniowa Górnego, a miejsce trzecie komisja konkursowa przyznała kiełbasie tuchowskiej Zakładu Masarskiego Amigos z Burzyna.
Ja recepturę i to, jak się to robi, podpatrzyłam u taty. Tajemnica smaku "koziny w sosie miętowym" kryje się w marynacie robionej z odpowiednich ziół. Potem mięso trzeba piec 12 godzin, bardzo powoli, w piecu chlebowym. Chodzi o to, by wydobyć jego delikatny smak. Na koniec trzeba przyrządzić sos miętowy - mówiła dziennikarzom zdobywczyni Grand Prix Magdalena Zygmunt.Podczas festiwalu tryumfowała także zupa z Andrychowa. Smakowała głównie publiczności, która wybierała potrawy w czterech kategoriach. I tak w kategorii potrawy "jak u mamy" zwyciężyła zupa ziemniaczana z kurdybankiem Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich z Andrychowa.
W kategorii ekologiczne przysmaki zwyciężył razowiec lipnicki z masłem ziołowym z Gospodarstwa Ekologicznego Andrzej Wnęk z Lipnicy Murowanej, z kolei tradycyjne specjały to już sernik jurajski z Piekarni "Patrycja i Paweł" z Kwaśniowa Górnego, a na miano smakołyki z legendą zasłużył sobie filet śledziowy po wiejsku firmy Krak - Marfish z Poskwitowa.
Paulina Sikora
NAPISZ DO NAS: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
NAPISZ DO NAS: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Czytaj:
Dodaj do ulubionych
Komentarze
(3)
Redakcja serwisu Wadowice24.pl nie odpowiada za komentarze zamieszczone pod artykułami i nie utożsamia się z ich treścią. Jednocześnie podkreślamy, iż nie jest to miejsce dla poniżania mieszkańców, wierzących, w tym katolików i innych, oraz sączenia jadu przez osoby nienawidzące Wadowic i wszystkiego, co jest z naszym miastem związane. Forum jest miejscem wymiany opinii użytkowników, myśli, informacji, nawiązywania kontaktów i rodzenia się inicjatyw. Eliminowane będą wszelkie wpisy wielokrotne, zawierające wulgarne słowa i wyrażenia, groźby karalne, obrzucanie się obelgami, obrażanie forumowiczów, członków redakcji i innych osób.
...
baka komentuje +1
Zachwalali wczoraj tą zupę w Dzień Dobry TVN wraz z Mackiem Friedek z W 11.
Zgłoś nadużycie
Zgadzam się
...
jaśniefasola komentuje +2
SĆA (Stowarzyszenie Ćpunów Andrychowskich) także ma długoletnią tradycję, wystrój mają lepszy bo w miejscu gdzie kiedyś był mózg jest duża przestrzeń na uspokojenie i wizje. J23 ma rację. Obok normalnych, dbałych o kulturę ludzi są męty. Dobrze że są tacy normalni. Byłam kiedyś z mężem na ich pokazie, skubany za dużo posmakował i potem mówił mi jak mam gotować. Złość mi przeszła, są na prawdę dobre. Powinny działać i zainteresować innych.
Zgłoś nadużycie
Zgadzam się
...
j23 komentuje +4
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa - jedno z niewielu czym może się pochwalić Andrychów. Wspaniałe gospodynie - a ich potrawy są marzeniem dla podniebienia a wystrój ukojeniem dla oka. Tak trzymać.
Zgłoś nadużycie
Zgadzam się
Artykuł archiwalny. Komentarze zostały zablokowane
< Poprzednia | Następna > |
---|